top of page

Hvor tidlig skal man lære barna økonomi?

Mange lurer på hvordan man best skal lære barna å bli ansvarlige voksne og håndtere sin egen økonomi til slutt. Ofte begynner denne bekymringen når ungdommen nærmer seg voksenlivet. De fleste som har mer enn et barn vet at det er genetiske forsjeller, noen av dem ser ut til å være født med et sparegen mens andre kan ikke bruke de pengene de får fort nok. Forskningen viser at mange barn "arver" sine foreldres forhold til penger, men det er ingen regel uten unntak. Desto tidligere barna får et sunnt forhold til penger, desto bedre mener vi.

Man trenger ikke innføre en egen opplæringsplan i familien for å oppnå et sunnere forhold til penger. Her er et forslag til et overordnet enkelt "pengeregime" som du kan velge å implementere i familien din:

3-5 år: Her kan man allerde intodusere sparekonseptet. I steden for å kjøpe den fine sparke sykkelen som den håpefulle har ønsket seg, lag en spareplan.

4-7 år: Har dere konseptet lørdagsgodt? I stedet for å kjøpe inn alt, gi penger (gjerne litt mer enn normalt) og la poden selv bestemme hvor mye som skal gå til godteri og hvor mye som skal spares til eksempelvis den nevnte sykkelen.

7-10 år: Gi ukelønn som skal dekke godteri på lørdagen, kinobesøk, sparing eller innkjøp a andre ting. Vi er overrasket over at mange er sluttet med ukepenger, det er ofte barnas første introduksjon til å styre egne penger.

10-18: Mot slutten av denne aldersperioden har kanskje den håpefulle fått seg noen ekstrajobber etter skolen? Konseptet med å tjene penger bør uansett på en eller måte innføres, kanskje du har noen jobber de kan utføre som er betalt? Uansett så gir du nok fremdeles penger til dem og nå vil vi anbefale at du gir dette en gang i måneden og også etterhvert introduserer at de for disse pengene skal kjøpe sine egne klær. På denne måten utvider de området som de økonomisk ansvar for. Dette er også aldereren for å lære endel begreper om økonomi, så å innlemme dem i familiens diskusjoner rundt økonomi under middagen kan vær lurt. Eller bruk økonomispillet Economio som vi har utviklet. :-)37 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page